Ruim 800 kilometer aan Friese wateren en oevers opgeruimd

Onder meer suppers van SUP Skool Leeuwarden, Duikvereniging Leeuwarden (DVL),

Onder meer suppers van SUP Skool Leeuwarden, Duikvereniging Leeuwarden (DVL), Waterscouts Duco van Martena en een praam (Rondvaart Praamverhuur Leeuwarden) met ROOD Socialistische Jongeren en Partij voor de Dieren aan boord naderen het eindpunt bij de Prinsentuin ter hoogte van de Noorderbrug. Foto: Humphrey Paap

LEEUWARDEN Fryslân is weer een stuk schoner na de actieweek van Skjin Wetter. Van 7 tot en met 14 oktober hielpen 79 Friese organisaties mee om oevers, kanalen, grachten, sloten en het wad op te ruimen. Er is in totaal 854 kilometer schoongemaakt! De centrale afsluiting van Skjin Wetter was afgelopen zaterdag in Leeuwarden.

Deze opruimacties vonden plaats in negen gemeenten in Fryslân: Dantumadiel, De Fryske Marren, Harlingen, Leeuwarden, Noardeast-Fryslân, Smallingerland, Súdwest-Fryslân, Tytsjerksteradiel en Waadhoeke.

Het doel van de actie is om zoveel mogelijk zwerfafval op te ruimen én bewustwording te creëren in onze provincie.

,,Door het zwerfafval in onze omgeving op te ruimen, kan het via de afvalscheiding weer gebruikt worden als grondstof voor nieuwe producten. Daarom is het zo belangrijk dat we opruimen”, aldus de initiatiefnemers.

Lemke Statema, projectleider van Skjin Wetter, benadrukt waarom acties zoals Skjin Wetter zo belangrijk zijn: ,,Jaarlijks komt er 50 miljoen kilo zwerfafval in onze natuur en leefomgeving terecht. Dat komt neer op zo’n drie kilo per inwoner, en deze getallen gaan alléén over Nederland! Dat is gigantisch veel en laat zien dat acties als Skjin Wetter hard nodig zijn. Opruimen is enorm nuttig, want ieder stuk afval wat opgeruimd wordt, komt weer terecht in de nascheiding bij de Omrin, waardoor er weer nieuwe producten mee kunnen worden gemaakt.”

Lemke Statema deelt enkele tips om zwerfafval tegen te gaan: ,,Begin bij jezelf door bewust te zijn van je consumptiegewoonten. Vermijd wegwerpverpakkingen waar mogelijk, recycle, hergebruik en repareer. Doe mee aan lokale opruimacties en moedig anderen aan hetzelfde te doen. Samen kunnen we een groot verschil maken.”

Leeuwarden finishplaats actieweek ‘Skjin Wetter’

Uit: Huis aan Huis Leewarden

Als Maatschappelijk Verantwoorde Onderneming (MVO) nam SUP Loods Leeuwarden deel met een miniteuze SUP Clean Up.

Fusion 2-mans

SUP Loods Leeuwarden is onderdeel van Orkaanwind BV, een watersportonderneming waar je ook de veelzijdige zwaardboot Fusion kunt kopen!